Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Симидчиев: Справянето с пандемията зависи от скоростта на ваксиниране

Доста нисък е процентът на имунизираните срещу коронавируса у нас в сравнение с други държави, смята пулмологът

Симидчиев: Справянето с пандемията зависи от скоростта на ваксиниране

Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

Занапред резултатите за справянето с пандемията от коронавирус ще зависят от скоростта на ваксиниране. Само броят на ваксинираните може да намали и да ликвидира пандемията, коментира по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, бивш председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.

Днес поставените дози ваксини у нас вече са над 1 милион, но това е само 1/6 от България, което е доста нисък процент в сравнение с други държави, смята пулмологът. Официално преболедувалите са под 500 хиляди у нас, посочи той.

„Колко добре сме се справили с пандемията или не сме може да гледаме назад по някои ключови параметри като смъртността. България е на второ място по смъртност в Европа, отбеляза той и допълни, че занапред резултатите ще зависят от скоростта на ваксиниране. 

Още по темата

Експертът обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва.

„Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи, отколкото беше преди втория пик“, коментира Симидчиев.

Трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно, за да не допускаме нарастване на броя на заразените, посъветва медикът.

Симидчиев отбеляза, че е притеснително това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далече от България. „Основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище и по тази причина трябва внимателно да се наблюдава какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.

Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийския вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1% на 11%.

Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката, но това може да става само ако се опираме на науката, посочи специалистът. Също така трябва да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и да ги прилагаме - например държави като Австралия, Нова Зеландия, Китай – тези които имат двуцифрени проценти на имунизирани.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Пропадна и третият търг за 52 електробуса в столицата